Samen tuinieren: gezond en gezellig!


Samen tuinieren: gezond en gezellig!

De week begint altijd goed in Ons Kwartier: iedere maandagochtend zo tegen de klok van 9 uur verzamelen zich daar de leden van de tuinploeg. Deze keer ben ik er ook bij en ik merk dat het een heel gezellig clubje is. Ze vertellen dat ze al jarenlang graag ’s maandags bij elkaar komen om lekker buiten te werken en zeker ook om te genieten van de “goeie koffie”, waar beheerder Huub altijd voor zorgt.

De sfeer zit er meteen in daar aan de grote tafel in Ons Kwartier. Er worden nieuwtjes uitgewisseld, op een leuke manier wat plagerijtjes over en weer uitgedeeld en er wordt veel gelachen. Piet, Frans, Leo, Ben, Jo en Harrie (die op dit moment uitgevallen is door een ernstig fietsongeluk) vormen samen met Nel de vaste kern van de tuinploeg. Daarnaast zijn er een aantal vrijwilligers die hen regelmatig, of zo maar eens af en toe komen helpen. Die hulp kunnen ze goed gebruiken , want de genoemde vaste groep is al actief in de tuinploeg vanaf het begin dat Onze School in gebruik genomen is en natuurlijk gaan ook voor hen de jaren tellen.

“Maar zolang we kunnen bukken en plukken gaan we door”, zeggen ze “want het is veel te leuk om samen in de tuin bezig te zijn”. “En daarbij ook nog eens heel gezond”, vult Nel aan. “Tuinieren is gezond voor je lijf, want je bent in feite constant gymnastiek aan het doen, maar zeker ook gezond voor je geest. Tijdens het tuinieren vergeet je even je zorgen en verdwijnt je stress, dat is gewoon goed voor een mens”.

Nel Meulman heeft de bloementuin aangelegd, zowel die aan de Stationsstraat als die aan de Sterkselseweg. Ze heeft dat voornamelijk gedaan met stekken van planten uit haar eigen tuin. Het is echt fantastisch wat ze voor elkaar gekregen heeft. Het is een ware bloemenzee rond de school, waar we allemaal van kunnen genieten.

Op mijn vraag of deze vrijwilligers thuis ook een tuin hebben, wordt door iedereen bevestigend geantwoord. “Hoe komt het dat jullie daarnaast ook nog zin hebben om de tuin van de school bij te houden?’, is mijn volgende vraag. Over het antwoord zijn ze eensgezind:  “Dit is heel wat anders, hier werk je samen om iets moois voor elkaar te krijgen en dat geeft veel extra voldoening. Bovendien krijgen we zoveel complimenten over het resultaat van ons werk. Dat motiveert natuurlijk ook”.

De koffie is op en genoeg gepraat, tijd om aan het werk te gaan. De taken zijn verdeeld: Nel en Ben gaan in de bloementuin aan het werk, Frans, Piet en Leo gaan aan de slag in het mooie park dat aangelegd is op de plaats, die vroeger als speelplaats diende. Ze blijven de hele ochtend aan het werk, natuurlijk onderbroken door een gezellige koffiepauze.

Ik ben onder de indruk van de grote inzet van de leden van de tuinploeg. Ze doen geweldig werk voor onze vereniging, want de tuin betekent heel veel voor de uitstraling van het gebouw. Hopelijk lukt het hen om nog lang hiermee door te gaan.

Tot slot: Het is écht belangrijk dat er uitbreiding van de groep komt. Aanwas van jonge senioren is heel welkom, zelfs noodzakelijk. Je hoeft geen groene vingers te hebben en ook niet klachtenvrij te zijn wat je conditie betreft. Er zijn altijd wel tuinklusjes die passend zijn. Ook is het niet per se nodig om iedere week aanwezig te zijn met ieders omstandigheden wordt altijd rekening gehouden en ook incidentele hulp wordt zeker gewaardeerd.

Wie er iets voor voelt om mee te komen werken kan contact opnemen met Nel tel. 592276 of Leo Vos tel. 592264, of gewoon op maandagmorgen binnen komen lopen. Van harte welkom!

Foto’s zie fotoalbum op deze website.

 

,