Cliëntondersteuner

Het keukentafelgesprek: u hoeft het niet alleen te doen

Heeft u zorg of hulp(middelen) nodig? Tijdens het keukentafelgesprek geeft u aan waar u behoefte aan heeft. Een cliëntondersteuner helpt daarbij! Ik, Jan Alders, ben cliëntondersteuner. Als cliëntondersteuner help ik inwoners van Maarheeze bij het doen van een aanvraag bij de gemeente, bijvoorbeeld omdat uw gezondheid achteruit gaat en u niet langer helemaal zelfstandig kunt wonen. Zelf woon ik al ruim 43 jaar in Maarheeze.

 

Wat doet de cliëntondersteuner?

Als cliëntondersteuner help ik u graag, onafhankelijk en gratis, wanneer u een Wmo-melding doet bij uw gemeente. Ik bespreek met u de procedure, geef toelichting op de regelgeving, bereid eventueel met u het gesprek met de gemeente voor en ik ben, indien gewenst, aanwezig bij het gesprek met de gemeente. Deze zogenaamde keukentafelgesprekken worden gevoerd door leden van het Sociaal Team van onze gemeente.

In dit gesprek wordt samen met u en de mensen in uw directe omgeving nagegaan wat de beste oplossingen voor u zijn. De cliëntondersteuner controleert later ook of het verslag van het gesprek correct is. Dat is belangrijk want op basis van dit verslag bepaalt de gemeente welke hulp of zorg u krijgt. Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente kan de cliëntondersteuner u helpen om bezwaar te maken.

 

Wie zijn de cliëntondersteuners?

Elke cliënt moet een ondersteuner kunnen inschakelen die bij zijn of haar situatie past en waar hij of zij vertrouwen in heeft. De cliëntondersteuners begrijpen uw behoeften en situatie en hebben een degelijke Wmo-kennis.

Wij werken op vrijwilligersbasis, volledig onbetaald en onafhankelijk. Alle cliëntondersteuners hebben een opleiding gehad en zijn gecertificeerd, met geheimhoudingsplicht. De kwaliteit van de dienstverlening wordt gewaarborgd door regelmatige bijscholing.

 

Word ook cliëntondersteuner.

Wij zijn nog op zoek naar cliëntondersteuners voor de verschillende kernen in onze gemeente. Vindt u het fijn om mensen te helpen en heeft u ook interesse om opgeleid te worden tot cliëntondersteuner, neem dan contact op met de ouderenvereniging in uw kern via kbo.budel@hotmail.com.

 

Vragen?

Neem dan gewoon contact met mij op. Jan Alders, Cliëntondersteuner Seniorenvereniging Maarheeze. Meidoornstraat 4, 6026 XE Maarheeze.

tel. 0495 591973 Janalders05@gmail.com