Rondleiding met gids in Budel-Dorplein


Rondleiding met gids in Budel-Dorplein

Dinsdagmiddag 20 augustus gaan we naar Budel-Dorplein, waar we een rondwandeling maken met een gids, die ons kennis laat maken met het beschermd dorpsgezicht en de interessante monumenten van dit dorp.

Misschien zijn er mensen die zullen zeggen: Dorplein daar is de Zink, ligt aan het kanaal en aan het Bels Lijntje en veel meer is er niet over te vertellen. Voor wie er zo tegenaan kijkt, maar zeker ook voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Budel-Dorplein en het leuk vindt om alles eens goed te bekijken, is de rondwandeling een prima gelegenheid om Dorplein wat beter te leren kennen.

De ontstaansgeschiedenis is heel anders dan die van de andere Brabantse dorpen. Het ontstaan van dit dorp is namelijk direct verbonden met de komst van de Zinkfabriek aan het einde van de negentiende en in het begin van de twintigste eeuw. Door de leiding van het bedrijf werd niet alleen voor werkgelegenheid gezorgd, maar werd het hele dorp ontworpen en gebouwd.

Daarvan is nog veel te zien. Samen met de gidsen gaan we de bijzonderheden bekijken en zij zullen ons de verhalen vertellen die daarbij horen.

De rondleiding start op 20 augustus om 13.30 bij het gemeenschapshuis de Schakel en duurt maximaal 2 tot 2½uur. De wandeling gaat over goed begaanbare wegen en is ook geschikt bij gebruik van een rollator. (Voordeel voor de rollatorgebruikers is dat je dan tijdens de uitleg een zitje hebt.)

We hebben afgesproken dat we na afloop in Joriens Theetuin iets gaan gebruiken. Deze keer hebben we ervoor gekozen om geen vast arrangement bij de Theetuin af te spreken, maar ieder heeft de keuze om te bestellen, waar hij of zij opdat moment trek in heeft en rekent dat dan ook zelf af.

De kosten voor de rondleiding bedragen € 2.

Als je met de fiets wil gaan, zorg dan dat je op tijd  bij Onze school bent, de fietsers vertrekken om 12.45 uur. Als je met de auto gaat dan is de bedoeling dat je om 13.30 uur bij De Schakel bent.  Wil je graag met iemand meerijden, maak dan zelf een afspraak met iemand die opgegeven heeft  met de auto te gaan.

Schrijf tijdig in - vóór 10 augustus – dan kunnen wij tijdig doorgeven hoe groot de groep is en hoeveel gidsen er nodig zijn.