Gezond Bewegen


Gezond Bewegen

In het kader van een nadere kennismaking met de activiteiten in Ons Kwartier/Onze School, deze keer extra aandacht voor “Gezond Bewegen”.

Alleen de naam al van deze activiteit klinkt heel positief : bewegen is heel goed, daar worden we tegenwoordig vaak genoeg op gewezen. Als daar dan ook nog ‘gezond’ voor staat, dan moet deze activiteit dus wel dubbel zo goed zijn. Daar ben ik graag eens naar gaan kijken.

Diana Guns, de contactpersoon en trainster van “Gezond Bewegen” laat me telefonisch weten dat ik welkom ben om een kijkje te komen nemen. De activiteit staat iedere dinsdagmiddag om 13.30 uur op het programma. Als ik op zo’n middag in Onze School het lokaal binnenkom waar “Gezond Bewegen” plaats vindt, proef ik al meteen een vriendelijke sfeer. De aanwezige dames zetten de stoelen klaar, die in een kring in het lokaal geplaatst worden: netjes op anderhalve meter afstand. Ondertussen wordt er gezellig gebabbeld met elkaar.

Bij de start om 13.30 uur is de hele groep compleet. Geen afwezigen, dat is een goed teken, vind ik. “Er ontbreekt bijna nooit iemand”, wordt me verteld. “Alleen als het echt niet anders kan, want het is veel te fijn om mee te doen, niemand wil het graag missen”. Nadat iedereen plaats heeft genomen op een stoel houdt Diana een korte inleiding en dan gaat de “gymles” van start.

Gezond bewegen, zittend op een stoel, heel eerlijk gezegd kon ik me daar niet veel bij voorstellen, maar ik moet zeggen dat ik erg verrast ben door wat ik daarvan meemaakte. Diana weet een grote variatie aan bewegingen te bedenken. Ik was echt verbaasd om te zien wat er allemaal aan oefeningen mogelijk is zowel zittend op de stoel als staand voor, achter, of opzij van de stoel. Alle spieren van het lichaam worden getraind, van de nek, de schouders, rug- en buikspieren tot armen en benen, ze komen allemaal aan de beurt en dat met leuke oefeningen. Diana houdt het tempo er goed in en stimuleert iedereen om flink mee te doen. “Het kost energie, maar je krijgt er ook energie voor terug”, moedigt ze aan.

Alle deelnemers doen ook enthousiast mee, want het is gewoon lekker om zo te bewegen. Zeker als Diana er passende muziek bij laat klinken, wat het bewegen nog plezieriger maakt. Bij mij blijft het niet bij een kijkje nemen. Het is zo verleidelijk om mee te doen dat ik, tussen het maken van aantekeningen en het maken van foto’s door, al snel mee aan het oefenen ben.

Naast de oefeningen op en bij de stoel, wordt er ook in een kring achter de stoelen langs gelopen en al stappend, marcherend, huppelend met allerlei bewegingen erbij, stevig getraind. Zelfs de polonaise (zonder elkaar aan te raken, maar wel op muziek) komt aan bod. Super leuk natuurlijk, het is te zien dat iedereen ervan geniet!

Mijn ervaring is dat “Gezond Bewegen” een ontzettend leuke en gezellige manier is om samen te sporten. Je wordt uitgedaagd om flink mee te doen en je voelt dat de oefeningen je lichaam goed doen. Daarbij is de sfeer onder elkaar heel plezierig, de dames doen enthousiast mee en Diana geeft op een deskundige en vriendelijke manier leiding. Ze weet heel veel variatie te brengen in de oefeningen en stimuleert het meedoen op een prettige manier.

 

, ,