september 2023: Foto-expositie “Oorlog en Vrede” in Ons Kwartier.


Aankondiging van de foto-expositie “Oorlog en Vrede” in Ons Kwartier die plaats vond in september 2023

Op vrijdagmiddag 1 september is in aanwezigheid van een groep belangstellenden en natuurlijk ook de beide fotografen die de foto’s gemaakt hebben, deze bijzondere expositie geopend. Het thema van de getoonde foto’s is “Oorlog en Vrede”. Het doel van de twee fotografen is de tegenstelling tussen leven in vrijheid en leven onder de druk en het geweld van oorlog met behulp van foto’s in beeld te brengen.

Samer is 27 jaar geleden geboren in Aleppo, Syrië. In zijn vaderland deed hij als afgestudeerd journalist en fotograaf verslag van het voortdurende conflict en de humanitaire crisis waar de mensen in Syrië al zolang onder lijden. Hij heeft veel indringende momenten van het leven in oorlog vastgelegd. Samer woont nu ongeveer een jaar in Nederland.

De tweede fotograaf is Louis Hartman, hij is sinds zijn pensioen in 2015 amateurfotograaf. Het is zijn hobby om het moois dat de natuur en het leven te bieden heeft in beeld te brengen met zijn foto’s.

Samen laten Samer en Louis met hun foto’s uit twee verschillende werelden zien hoe oorlog het menselijk bestaan ontwricht en hoe vrede zoveel moois mogelijk maakt. Een voorbeeld daarvan zijn deze twee foto’s:

Op de eerste foto zien we het gezicht van een jong kind dat uit zijn tent naar de buitenwereld kijkt met een uitdrukking van angst en verdriet. De gescheurde tent omringt hem en getuigt van de harde realiteit waarmee zijn familie wordt geconfronteerd: verdreven van huis en haard, leven in heel moeilijke omstandigheden en het ontberen van vrede en veiligheid. Locatie: Syrië - Azaz - Intern ontheemdenkamp vlakbij de Turkse grens."

Daarnaast een beeld van een spelend kind dat zich in alle vrijheid kan vermaken. Ze speelt een spel met de fotograaf, door allerlei vreemde gezichten te trekken. Deze ondeugende en onbezorgde blik verraadt het plezier dat ze beleeft in deze situatie.

De tegenstelling is groot, maar tegelijkertijd is de krachtige boodschap van beide foto’s dat het verlangen naar veiligheid, vrijheid en vrede voor alle mensen op de wereld gelijk is. De oorlog moet de wereld uit, ieder mens heeft recht op een veilig en vredig bestaan.

De opening van de tentoonstelling werd opgeluisterd door de zanger Mariz, die begeleid door zijn gitaar een aantal prachtige, gevoelige liedjes ten gehore bracht. Mariz is geboren in Iran. Vanwege zijn protest tegen het regime in zijn land heeft hij noodgedwongen de keuze moeten maken om te vluchten. Op Spotify zijn veel van zijn liedjes te beluisteren.

U kunt de foto-expositie nog bezoeken t/m 30 september. Het zal zeker indruk maken om steeds de twee bij elkaar horende foto’s te bekijken en het verhaal dat ze vertellen op je in te laten werken.

Bij de ingang van Ons Kwartier liggen papieren met een korte uitleg over de foto’s. Het is handig om dit erbij te nemen, daarmee wordt alles nog duidelijker.