Een gewaarschuwd mens telt voor twee


Wees alert!

Nog veel te vaak worden mensen en vooral ouderen, slachtoffer van oplichting en babbeltrucs door nepagenten. De daders zijn uit op bankpassen, contant geld en sieraden. Ben hier alert op!

Nepagenten gebruiken smoesjes. In het hele land zijn oplichters actief die zich voordoen als agent. De nepagenten bellen slachtoffers (vaak ouderen) op en stellen vragen over waardevolle spullen, geld of bankpassen en bieden aan die spullen veilig te bewaren. Daarna komen er inderdaad mensen aan de deur. Zij ‘legitimeren’ zich met een vals pasje. Soms hebben ze een deel van een (nep)uniform aan. Veel ouderen voelen zich geïntimideerd en laten de oplichter binnen of geven hun kostbaarheden mee. Met alle gevolgen van dien.

Wees extra alert en meld verdachte situaties direct.

Belangrijke tips om oplichting te voorkomen:

  • Bent u gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en u vertrouwt het niet? Bel 112.
  • De politie belt nooit om te vragen naar uw pincode of om te achterhalen of u waardevolle spullen in huis hebt.
  • De politie komt niet langs voor het fotograferen van kostbare eigendommen, of het ophalen van pinpassen, cash geld en kostbaarheden.
  • De politie moet altijd een geldig politielegitimatiebewijs kunnen tonen. U kunt hiernaar vragen als er iemand voor de deur staat en zich voordoet als politie. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als u de pas beweegt, ziet u daarin afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’.
  • Als u een oplichter aan de telefoon heeft, geef dan geen enkele informatie over pincodes of waardevolle spullen. Verbreek het gesprek en bel daarna 0900-8844.
  • Staat er iemand voor de deur die u niet vertrouwt, bel dan 112. Zo bestaat de kans om een oplichter op heterdaad te pakken.
  • Heeft u te maken gehad met een nepagent? Doe dan altijd aangifte, ook als u er niet in bent getrapt. Dit kan de politie helpen met het in beeld krijgen van het probleem en de daders. Ook is het goed telefoonnummers te bewaren waarmee de nepagenten hebben gebeld en deze nummers met de politie te delen.
  • Op de onderstaande websites kunt u meer informatie en tips vinden:

www.maakhetzeniettemakkelijk.nl (Rijksoverheid)

www.fraudehelpdesk.nl

www.veiliginternetten.nl (Rijksoverheid)

www.seniorweb.nl

www.rabobank.nl/veiligbankieren